Kulak Ağrısı Neden Olur?

Kulak Ağrısı Neden Olur?
Kulak ağrısı neden olur? Zaman zaman her yaştan bireyde kolayca rastlanılabilen bir bulgudur. Yaygın olarak görülen kulak ağrısının pek çok farklı nedeni altında yatan farklı sorunlar olabilir. Özellikle üst solunum yolunda gelişen hastalıklar sebebiyet verebilmektedir. Bu sebeplerden dolayı kulak ağrısı şikayetinizi arka plana atmadan durumunuz hakkında detaylı bilgi için uzman bir KBB ” kulak, burun, boğaz” doktoruna görünmeli ve şikayetlerinizi bildirmeniz yararlı olacaktır. Kulak ağrısı neden olur ve buna sebebiyet verebilecek durumlar nedir; dermatit, orta kulak enfeksiyonları, yüzücü kulağı, çene eklemleri rahatsızlığı gibi seçenekler olabilir. Çocuk, yetişkin ve bebek fark etmeksizin her yaştan ve kesimden bireyde denk gelebilecek olan bu ağrı günlük yaşamda kişiyi oldukça zorlayabilmektedir.
Kulak ağrısına neden olan orta kulak enfeksiyonu en sık rastlanan nedendir. Bireylerde ayrının yanında halsizlik ve yorgunluk olarak kendini gösterir. Orta kulak enfeksiyonları ” otitis media” çoğunlukla 6 ila 15 yaş arası çocuklarda görülmektedir. Havuz, deniz, banyo gibi yerlerde kulağa su kaçması enfeksiyona neden olabilir. Bunu önlemek için kulağınıza tıkaç takabilirsiniz. Önleyemediğiniz taktirde burada yapılması gereken en mantıklı şey hastaneye gidip kulak ağrısı neden olur, ağrının kaynağı nedir bu soruların yanıtlarını almak olacaktır.
Kulak Ağrısı Nedir?
Dış kulak, orta kulak ve iç kulak olarak 3 bölümden oluşur. Bu bölümlerde gerçekleşen sorunlar ağrıya yol açmaktadır. Sıklıkla bebek ve çocuklarda denk gelinen kulak ağrısı yetişkinlerde de fazlalıkla görülmektedir. Kulak ağrısı neden olur ve bunun sebebi değişkenliklerine bağlı olarak görülen semptomlar ise kusma, baş ağrısı, yüksek ateş, mide bulantısı, halsizlik, çınlama veya hışırdama , baş dönmesi, kaşıntı, iştahsızlık, şişlik ve kızarıklık olarak da etkileyebilmektedir. Kulak ağrısı hafife alınmamalı ve uzman bir doktordan yardım alınması halinde erkenden müdahale edilmelidir. Müdahalesi geç kalınmış olan kulak ağrıları bazı durumlarda sağırlığa yol açabilmektedir. Etkili müdahale sonrası kulak ağrısı ve yan semptomlardan tamamen kurtulmak mümkündür.
Kulak Ağrısı Çeşitleri Nelerdir?
Primer ve sekonder olarak kulak ağrısı iki ayrı çeşide ayrılırken bunun yanında sayılabilecek pek çok etken de vardır. Primer kulak ağrısı; kulak zarı, orta kulak, kulak kepçesi, dış kulak yolu ve iç kulak hastalıkları ile ortaya çıkmaktadır. Kulak kepçesindeki kıkırdakta görülen iltihap, kan toplanması, travma, yanık, donma ve tümör sebebi ile görülmektedir. Dış kulak yolunda; iltihap, kulağa dışarıdan yabancı cisim sokulması, kulak kiri, zona, travma ve tümör sebebi ile görülebilmektedir. Orta kulak, iç kulak ve kulak zarında ise; enfeksiyonlar, kulakta sıvının birikmesi, kulak zarı yırtılması, östaki tüpü tıkanıklığı gibi fazlaca neden olabilmektedir.
Sekonder kulak ağrısı; ağız içi ve boğaz enfeksiyonları, diş alt yapılı hastalıklar, tümör ve geri kalan diğer organlarda gelişebilen enfeksiyonlar sebep olarak gösterilebilmektedir. Sekonder kulak ağrısının sebepleri oldukça ciddi olabileceği için zaman kaybetmeden derhal hastaneye gidilip sorunun kaynağını ve kulak ağrısı neden olur öğrenilmesi gerekmektedir.